Dbamy o zdrowie podejmując działania doraźne i profilaktyczne. Dowodem na to był udział w zajęciach z zakresu profilaktyki i zdrowego żywienia przeprowadzone w naszej świetlicy przez pracownika Działu Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Gorzowie Wlkp. Sympatyczna Pani Ewa przypomniała wszystkim o szkodliwości cukru oraz o ilości, na jaką dziennie możemy sobie pozwolić. Następnie nauczyła dzieci, jak odczytywać informacje umieszczone na etykietach produktów spożywczych, żeby dowiedzieć się, ile dany produkt zawiera cukru. Byliśmy w szoku przekonując się na własne oczy, że butelka popularnego i lubianego przez wszystkich ketchupu zawiera prawie pół szklanki cukru. Po niezwykle ciekawych zajęciach przystąpiliśmy do działań praktycznych przygotowując własnoręcznie kiszoną kapustę – naturalny probiotyk mający duże znaczenie w budowaniu odporności. To był bardzo udany dzień w naszej świetlicy.