Parafialny Dom Pokuty zaprojektowany został jako parterowy budynek składający się z dwóch zróżnicowanych wysokościowo elementów: sali ze stromym dachem pokrytym dachówką oraz pozostałych pomieszczeń przykrytych dachem płaskim.

Funkcja budynku podzielona jest na dwie części. W pierwszej z nich będzie się znajdować biuro Parafialnego Caritasu z magazynem, sale dla grup parafialnych, hol, pomieszczenia gospodarcze, warsztaty, garaże i toalety. Druga część to sala, z możliwością podziału na dwie przestrzenie, tarasem i zapleczem –  magazynami, kuchnią i salą spotkań.

Projekt jest tak pomyślany, aby pierwsza część mogła funkcjonować samodzielnie i dobrze służyć potrzebom parafii. Decyzja odnośnie budowy drugiej części będzie zależała przede wszystkim od spraw finansowych oraz sprawności przebiegu budowy.